September 2005

Dinsdag 27 september: Eurosonicgezeur:

Ooit begonnen als tegenhanger van Noorderslag, daarna gaan samenwerken met Noorderslag en nu vermoedelijk opgeslokt door de commercie en Noorderslag. Het werd de afgelopen jaren al minder leuk, maar het begint er nu toch wel erg somber uit te zien. Of ben ik veel te voorbarig in mijn bange vermoeden?

Unrated
ReageerZaterdag 24 september: The Birthday Party:

Eindelijk heeft The Birthday Party ook een virtueel huis gekregen op het www. Klik hier.

Unrated
ReageerVrijdag 23 september: The Drones @ Vera:

Gisteravond stond Vera in het teken van het tienjarige bestaan van Grunnen Rocks. Op het podium stonden E.T. Explore Me, The Monroes en The Drones. E.T. Explore Me wist het handjevol publiek niet te overtuigen. De band lijkt een beetje op twee gedachten te hinken. Enerzijds vuige garagetrash proberen te spelen en anderzijds met een meer jolige sound het publiek proberen te vermaken. Dit laatste lukte helemaal niet. The Monroes ging het een stuk beter af. De poppy garagerock pakte goed uit, maar het heilige vuur leek te ontbreken. Wat meer passie inclusief bloed, zweet en tranen zou meer dan welkom zijn. Wat dat betreft gaf The Drones het goede voorbeeld. Twee jaar geleden stonden ze voor het eerst in Vera en maakten ze indruk op me, deze keer deden ze dat weer ondanks de technische problemen die ze tegenkwamen tijdens het spelen van hun set. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de bandleden op elkaar uitgekeken raken. Van onderlinge interactie was nauwlijks sprake en bassiste Fiona Kitchin stond het grootste gedeelte van het concert met haar rug naar het publiek toe en als ze zich eens toonde aan het publiek dan was niets anders dan chagrijn en verveling van haar gezicht te lezen. Jammer, maar het maakte het concert er niet minder boeiend om. Bij zanger/gitarist Gareth Liddiard was voldoende passie aanwezig om het gebrek daaraan bij de bassiste te compenseren en hun swampnoiseblues bloedt, zweet en huilt aan alle kanten.

Unrated
1 ReactieDonderdag 22 september: Nieuwe Strokes Single:

De nieuwe Strokes single getiteld Juicebox is hier te downloaden. Mijn eerste reactie: Mwah...

Unrated
ReageerVrijdag 16 september: Solid Brown - Ghetto Ways:

Solid Brown - Ghetto Ways Twee weken geleden zag ik Ghetto Ways op het podium in Vera staan en ik was meteen verkocht. Hun energieke, aanstekelijke met rook overladen rockshow maakte behoorlijk veel indruk op mij en het publiek. Ik was dus erg benieuwd of ze op plaat in staat waren dezelfde energie en enthousiasme over te brengen op de luisteraar. En verdomd, het lukt ze ook nog.

Twaalf nummers staan er op Solid Brown en er kan gesteld worden dat ze alle twaalf goed zijn. Verwacht geen diepgaande teksten of mooi geproduceerde nummers. Wat je wel kan verwachten zijn twaalf knallende lo-fi garage-punk-soulnummers met een gemiddelde speelduur van 2 minuten, waaronder een Solomon Burke en een Thin Lizzy cover. De drie leden (2 heren en een dame) wisselen elkaar af op zang en vullen elkaar daar waar nodig vocaal aan. Verder laten de nummers zich kenmerken door een ronkende bas, doordenderende drums en vette gitaarriffs. Planet Trash kan u deze tweede plaat van Ghetto Ways met een gerust hart aanbevelen en gaat zelf op zoek naar de debuutplaat.

Unrated
ReageerDonderdag 15 september: Bowie On Stage:

Goed nieuws, want na zijn hartproblemen is David Bowie vorige week eindelijk weer op een podium gesignaleerd tijdens Fashion Rocks. Hij speelde drie nummers waaronder dit nummer samen met The Arcade Fire en dit nummer solo.

Unrated
ReageerZaterdag 10 september: Rebecca FM:

Abri van Rebecca FM Soms kom ik iets leuks tegen op weg naar mijn werk. Deze Bowie-poster van Rebecca FM in een bushokje doet mij iedere ochtend weer glimlachen. Ik ga hem dit weekend gewoon bestellen in een poging de glimlach vaker te laten verschijnen.

Unrated
ReageerVrijdag 9 september: TV On The Radio:

Kadootje van TV On The Radio. De reden waarom vind je hier. Het nummer Dry Drunk Emperor vind je hier.

Unrated
ReageerDonderdag 7 september: Welcome - GAP:

Welcome - GAP In de muziek van GAP zijn duidelijke new wave-invloeden te horen. De mosterd van vele hedendaagse bands. Gelukkig is GAP niet een van de vele bands die slechts een kopie lijken te zijn. Daarvoor is de muziek van deze band uit Deventer te eigenwijs.

GAP laat op de in eigen beheer uitgebrachte cd Welcome naast new wave ook industrial een bescheiden rol van betekenis spelen, maar weet daar dankzij het gebruik van een gitaarsynth een geheel eigen draai aan te geven. Resultaat is enerzijds een zeer toegankelijk geluid met catchy popsongs, zoals bijvoorbeeld The Drum, en anderzijds een zeer duistere presentatie zoals in The 1. De gehele plaat is opgenomen met een 4-sporen cassetterecorder, maar ondanks deze wat primitief aandoende opnametechniek weet GAP toch een verrassend vol geluid te produceren.

Belangrijkste punt van kritiek is het feit dat voor de meeste songs hetzelfde (mid)tempo wordt gehanteerd waardoor de aandacht van de luisteraar gedurende de 51 minuten die de cd duurt de neiging heeft af te dwalen. Gelukkig gaat het tempo in het een na laatste nummer omhoog waarna Welcome afsluit met een verontschuldigend aandoende mantra, maar het is zeker geen straf om naar deze plaat te luisteren. Integendeel.

Unrated
ReageerDinsdag 5 september: Raad de band:

Leuk om de tijd te doden. Ik herken 187 van de 270 bands. En jij? Download hier.

Unrated
ReageerZaterdag 3 september: Een avondje garagepunk in Vera:

Gisteren stonden er maar liefst zes bands geprogrammeerd in Vera voor een lekker avondje garagepunk. De Straaljagers trapten af met hun rudimentaire garageblues. Niet voor niets worden ze de Groningse White Stripes genoemd. De Straaljagers zijn weliswaar minder getalenteerd dan de witte strepen, maar dat maakt hun optreden niet minder leuk.Vervolgens was het de beurt aan het Duitse The Kidknappers. Deze heren bakten er niet zo veel van. Als iedereen in hetzelfde tempo dezelfde noten speelt en er een zwik machohardrockposes tegenaan gooit dan haakt ondergetekende al snel af.

Genoeg tijd dus om me op te laden voor de fantastische The Fatals. En fantastisch waren ze. Volledige over the top garagepunk met een enorme passie en energie gebracht. Ze speelden werkelijk keihard en vooral mijn linkeroor voelt daar nog steeds de gevolgen van. Permanente gehoorbeschadiging is niet uitgesloten. Tijd om even bij te komen en dat kon met de Roy Orbinson look-a-likes van het Italiaanse The Mojomatics. De twee heren halen hun inspiratie uit de jaren '50. Helaas was er steeds sprake van irritant rondzingende gitaar, dus halverwege hun optreden heb ik mij terug kunnen trekken in de kelderbar om me op te laden voor Ghetto Ways.

Dit Newyorkse drietal wist mij vanaf het begin te overtuigen door zwaar zwetend alles te geven ze in zich hadden en de schoonheid van de dame in het gezelschap wist mij ook erg te bekoren. De avond werd afgesloten door The Black Lips. Ze brachten hun nummers met veel passie en wisten de aanwezigen aan het pogoen te krijgen, maar het merendeel van de nummers was een variatie om een en hetzelfde trucje. Geen intro, meteen vlammen, daarna het tempo opvoeren en dit meerdere malen herhalen.

Ondanks enkele kritische kanttekeningen was het zonder meer een geslaagd avondje garagepunk en dat voor het luttele bedrag van 8 euro.

Unrated
ReageerDonderdag 1 september: CBGB's:

Cultuurbarbaren! Weer een reden minder om naar New York te gaan.

Unrated
Reageer


Archieven

Eat me!

XML: RSS Feed XML: Atom Feed