Mei 2005

MEDEDELING: Vanwege een crash vlak voordat ik een backup ging maken (uiteraard!) is er het 1 en ander aan data voor wat betreft de maand mei 2005 verloren gegaan. Hieronder staat alles wat ik nog kon redden van de gruwelijke crashdood...

Vrijdag 27 mei: Quit Your Dayjob @ Vera:

In januari dit jaar was Quit Your Dayjob 1 van de schaarse hoogtepunten op Eurosonic. Ze speelden toen in een klein zaaltje in Huis De Beurs. Gisteravond stonden de 3 heren in een matig gevuld Vera. De set duurde niet veel langer dan een paar maanden eerder en was ook iets minder intens. Dat laatste had waarschijnlijk te maken met het grotere podium. Wat gebleven was was de haast manikale waanzin. Alsof er net 3 patienten ontsnapt zijn uit de zwaarst bewaakte afdeling van een Zweeds gekkenhuis gooide de band haar elektrosurfpunk het publiek in. Na een half uur inclusief 2 toegiften was het al weer gebeurd. Van mij mogen ze snel weer terugkomen! Maar eerst komen ze in augustus met een nieuw album.

Unrated
Reageer | Trackback (0)Dinsdag 24 mei: Tien vragen voor... Shane van File Under Shane:

Laatst bezochte concert?
Arcade Fire, 11 mei, Paradiso.

Laatst beluisterde plaat?
Bootleg van de Stones, Live in Vredenburg 2003.

Je favoriete plaat?
Berlin vormt een pakkend sluitend geheel, als PLAAT is dat echt 1 van de beste, ook al is Lou Reed niet mijn favoriete zanger.

Beste concert dat je hebt gezien?
David Bowie, Paradiso, juni 1997.

Nieuwe band die je helemaal te gek vindt?
Niet heel erg nieuw maar net ontdekt: The Decemberists. Ook kijk ik uit naar het verschijnen van het tweede album van The Veils en ben ik zeer benieuwd naar het debuut van de Cranebuilders.

Je favoriete zaal om op te treden?
Paradiso zou natuurlijk geweldig zijn.

Met welke muzikant zou je een keer willen samenwerken?
Ozark Henry.

Welk nummer zou je willen coveren?
Silver & Gold van Joe Strummer.

Waarom moet men jouw plaat kopen?
Omdat iemand die de moeite neemt om Planet Trash te bezoeken ook vast geinteresseerd is in een met liefde gemaakt muzikaal project over passie!

Is er verder nog iets wat je wilt delen met de lieve lezers van Planet Trash?
Check www.fileundershane.nl

Unrated
Reageer | Trackback (0)Maandag 23 mei: Arular - M.I.A:

Arular - M.I.A.Dankzij het zomergevoel dat mij afgelopen week overviel en de neiging hip te willen zijn viel de cd-keuze bij de cd-boer een paar dagen geleden op M.I.A.'s debuutplaat Arular. Spijt heb ik er niet van. Stevig aan de basis van M.I.A.'s muziek staat de electronica. Andere ingredienten zijn hiphop en dancehall. Dit alles wordt opgediend met een flink hete Indiase curry. Resultaat is een debuutplaat die kwa opwinding mij doet denken aan Neneh Cherry's Raw Like Sushi. De achtergrond van M.I.A. (Missing In Action) mag zo langzamerhand wel bekend worden geacht, hier dus geen verdere verwijzingen naar Tamil Tijgers en consorten.

De nummers hebben de neiging op elkaar te lijken. Van veel afwisseling is geen sprake maar toch werkt het op 1 of andere manier goed. In huize Trash danst jong en oud sinds een paar dagen op deze plaat. Geen idee of het na de zomer nog veel gedraaid gaat worden in huize Trash, maar de zomerplaat van 2005 hebben we in ieder geval al wel in huis. Hopelijk volgt M.I.A. voorlopig dezelfde weg als Neneh Cherry en komt ze net als de tot in de eeuwigheid aanbeden Neneh Cherry met een bijkans briljante tweede plaat (Homebrew). Tot dan zullen we het met Arular moeten doen en dat is zeker geen straf.

Unrated
Reageer | Trackback (0)Donderdag 19 mei: The Kills @ Vera:

Als 2 gekooide tijgers klaar voor een paringsdans stonden The Kills gisteravondop het podium van Vera. Zij (VV) als gefrustreerde tijger die ondanks alle fysieke beperkingen toch een uitweg tracht te vinden, hij (Hotel) als woedende tijger die boos het publiek inkijkt. Zij werpt zich op haar microfoon en soms op haar gitaar, hij laat het voornamelijk bij zijn gitaar waar de meest strakke rifjes uit komen. Het klinkt allemaal harder en heftiger dan op plaat. Na een uur is het afgelopen en 5 minuten later rijdt de tourbus al voor om op weg te gaan naar de volgende stad. The Kills blijven net als op hun plaat erg cool.

Unrated
Reageer | Trackback (0)Woensdag 18 mei: Ian Curtis:

Ian Curtis [Joy Division]
Oh how I realized how I wanted time
Put into perspective, tried so hard to find
Just for one moment I thought I'd found my way
Destiny unfolded, I watched it slip away

Twenty Four Hours

Unrated
Reageer | Trackback (0)Zondag 8 mei: With Teeth - Nine Inch Nails:

With Teeth - Nine Inch Nails En toen en toen en toen... en toen was er een nieuwe plaat van Nine Inch Nails. With Teeth is de opvolger van het uitstekende The Fragile uit 1999. Het lijkt op With Teeth alsof in de zes jaar die tussen beide platen zit er niets voor Trent Reznor veranderd is. Dezelfde thema's worden aangesneden, dezelfde opbouw van de nummers wordt gebruikt. Sterker nog, dezelfde manier van zingen die we kennen sinds NIN's debuutplaat Pretty Hate Machine uit 1989 wordt gebruikt. Men neme een zin en zingt/schreeuwt die een paar keer achter mekaar.

Nou weet ik het wel hoor meneer Reznor. Gaan nog wat leuks en spannends doen op de nieuwe plaat? Niet echt is helaas het antwoord. Natuurlijk zijn alle nummers van een hoog nivo, is technisch alles perfect en natuurlijk hoor je laagje voor laagje voor laagje van elk nummer. Het zit allemaal vernuftig in mekaar, maar ik ken het nu wel. Er is gewoonweg niets nieuws aan de horizon. Daar is op zich niks mis mee, hele carrieres worden gebouwd op 1 en hetzelfde trucje, maar ik wil geprikkeld worden en niet in slaap worden gesust met meer van hetzelfde. Tijdens het luisteren naar With Teeth kan ik het regelmatig gapen niet onderdrukken. Tegenvaller...

Unrated
Reageer | Trackback (0)Woensdag 4 mei: Celebration Castle - The Ponys:

Celebration Castle - The Ponys The Ponys verraste mij vorig jaar met hun overweldigende debuutplaat Laced With Romance dat in mijn jaarlijst op een tweede plaats eindigde. Ik omschreef deze plaat toendertijd als een garagerockplaat met een new wave-tik. Opvolger Celebration Castle is, kort door de bocht, te omschrijven als new wave-plaat met een garagerock-tik. In sommige nummers wordt de invloed van de new wave wel erg ver doorgevoerd. We Shot The World klinkt bijvoorbeeld wel heel erg als The Cure, maar het resultaat is wel het beste Cure-nummer dat in de afgelopen 20 jaar verschenen is. De andere nummers kenmerken zich stuk voor stuk door een pakkende melodie, een refrein dat blijft hangen en voldoende energie om van A tot Z te blijven boeien. Als slagroom op de taart kan ook nog gemeld worden dat de plaat geproduceerd is door Steve Albini en dan weet u dat het wel goed zit met Celebration Castle van The Ponys.

Unrated
Reageer | Trackback (0)

Archieven

Eat me!

XML: RSS Feed XML: Atom Feed