Louder Than Death - Louder Than Death

De vijf namen staan prominent op de achterzijde van de hoes: Sean Spits, King Khan, Saba Lou, Erin Spits en Drew Owen. Een heuse garagepunksupergroep. Vorige maand kwam er reeds een andere supergroep langs op Planet Trash. Dat waren de meesters van de psychedelica genaamd MIEN. Voorlopig even geen supergroepen meer. Dank u. Deze maand zijn de verwachtingen namelijk hooggespannen als het gaat op de garagepunks van Louder Than Death. Acht nummers staan er op deze mini-lp, maar de hooggespannen verwachtingen worden slechts voor de helft waargemaakt. Het quintet vond het kennelijk nodig om ook wat aan te rommelen met de nodige elektronica en juist die 'liedjes' halen de vaart en de wil om te leven eruit. Het geheel begint sterk met punkstomper ABC's (In Old Berlin), maar daarna komt de klad erin. Pas bij het tweede liedje op kant 2 wordt de verwachting volledig ingelost. Half A Dick is garagepunk van de buitencategorie. Het aanschaffen van deze plaat alleen al waard. "Half a dick is better than no dick, is what she said / Half a dick is better than no dick, she gave me head." Pure literatuur. Louder Than Death komt met deze mini-lp niet verder dan een halve erectie.

 

Oor: ABC's (In Old Berlin) - Louder Than Death

Maandag 21 Mei 2018 at 5:27 pm Geen reacties

Beyondless - Iceage

Van de met postpunk en zelfdestructie overgoten hardcore van de eerste twee platen laat Iceage weinig meer over. Met het in 2014 verschenen Plowing Into the Field of Love werd het punkroer drastisch omgegooid. Die plaat mag als vingeroefening worden beschouwd voor Beyondless. Iceage maakt gebruik van een shitload aan instrumenten waar iedere zichzelf respecterende punkband met een grote boog omheen zou lopen. Maar Iceage is in alles anders. Het liefst gebruikt het zoveel mogelijk verschillende instrumenten op hetzelfde moment. Het lukt om daarbij niet in hopeloze bombast te vervallen. De Denen triomferen in al hun chaos. Hoewel niet altijd even trefzeker, blijft Beyondless van begin tot het eind spannend. Soms puttend uit de stinkende put van The Birthday Party, maar ook met enige regelmaat gebruikmakend van ranzige popmelodieën. Zanger Elias Bender Rønnenfelt zingt nog altijd alsof hij dronken en bezeten is. Op het ene moment is hij simpelweg verveeld, maar steeds vaker klinkt hij ronduit ontgoocheld. De flirt met zelfdestructie is getransformeerd in de hunkering naar een groots romantisch bestaan.

 

Oog & oor:  Catch It - Iceage

Donderdag 17 Mei 2018 at 10:04 pm Geen reacties

Loudmouth Soup - Cosmic Psychos

Het is eigenlijk nergens goed voor; een nieuwe plaat van Cosmic Pyschos. Deze gedistingeerde heren zouden gewoon met 100 gekoelde blikken bier op een landbouwvoertuig naar keuze ergens op een boerderij in Australië rond moeten rijden. Aan het eind van de dag checken wie de grootste bierbuik heeft en af en toe optreden om de aanwezige hipsterjeugd te laten horen hoe het ook kan. Het prettige van Cosmic Psychos is dat men van tevoren reeds weet hoe de plaat klinkt. Men hoeft niet de moeite te doen om de plaat ook daadwerkelijk te beluisteren, maar als men dan toch op een landbouwvoertuig naar keuze rond gaat rijden om onderweg zoveel mogelijk blikken bier te consumeren, dan is Loudmouth Soup natuurlijk wel de best denkbare soundtrack. Het trio raust zich op Loudmouth Soup zo snel mogelijk door tien nummers heen. Af en toe wordt er op een pedaal gestrapt om wat extra geluid uit de gitaar te krijgen. Erg geïnspireerd klinkt het geheel geen moment. De heren kunnen zich pas daadwerkelijk concentreren als de deur van de koelkast in zicht is. Ondertussen ga ik nog een rondje rijden.

 

Oog & oor: Feeling Average - Cosmic Psychos

Zondag 13 Mei 2018 at 12:44 am Geen reacties

E.T. Explore Me - E.T. Explore Me

Na een zwik singles is E.T. Explore Me eindelijk zover om ter gelegenheid van hun 140-jarige bestaan een volledige plaat op te nemen en uit te laten brengen. Voor mijn gevoel gaat deze band al heel lang mee, volgens wikipedia sinds 2002. Het garagetrio is voor geen enkel gat te vangen. Vieze punk wordt in een oogwenk afgewisseld met melancholisch werk, waarna net zo makkelijk een waterig zonnetje doorbreekt en een slonzig surfliedje de revue passeert. In de verlepte wereld van E.T. Explore Me is dat een geheel natuurlijk proces en op deze plaat klinkt het allemaal heel logisch. Het kringloopwinkelorgeltje dat de band gebruikt wordt met hoorbare liefde verder afgeragd. Halverwege de plaat is ineens ruimte voor wat psychedelische fratsen. Een uitstapje naar buitenaards leven is volkomen normaal voor E.T. Explore Me. Daarna voert het drietal het tempo weer op. Net op het moment dat het niet leuker lijkt te kunnen worden trekken deze Haarlemmers nog een biertje open en schoppen een garagepunkliedje volledig naar de gallemiezen. Nooit stoppen en op naar het 280-jarige bestaan...

 

Oog & oor: Let Me In - E.T. Explore Me

Donderdag 10 Mei 2018 at 6:42 pm Geen reacties

Iceage @ Bitterzoet

Het is puur toeval dat ik gelijktijdig met Iceage in onze hoofdstad ben. Bitterzoet is de plek. Niet erg groot, maar eigenlijk precies klein genoeg. Tijdens Eurosonic eerder dit jaar wist de Deense band nog de helft van het publiek in Vera weg te spelen. In Bitterzoet gaat het er een stuk genuanceerder aan toe. Ik tel geen weglopers. Het is nog vroeg op de avond en zeker de helft van de bandleden moet zichtbaar het hoofd bieden aan een fikse kater. De eerste vier liedjes gaan in relatieve rust voorbij. Daarna gaat het tempo iets omhoog, verschuiven de katers naar de achtergrond en speelt het zestal een zinderende set. Liedjes van zojuist verschenen plaat Beyondless worden afgewisseld met het ruigere werk van enkele jaren geleden. Iceage slaagt erin om structuur te brengen in de door henzelf aangebrachte chaos. Het publiek wordt meegesleept in de donkere en intense wereld van Iceage. Een wereld waar zanger Elias Bender Rønnenfelt in al zijn wanhoop en frustratie excelleert. Iceage maakt indruk. Direct na de laatste noten hoor ik een oudere muzikant naast mij opgelucht verzuchten: "Urgente bands, ze bestaan gelukkig nog."

Maandag 07 Mei 2018 at 4:55 pm Geen reacties

Archieven

Eat me!

XML: RSS Feed XML: Atom Feed